Mama, ja sam gej!


Bilo da ste taj koji treba izaći s ovakvom izjavom ili ste onaj kome će ta izjava biti upućena, u oba slučaja to je teško iskustvo s kojim se nije lako nositi, potrebno je vremena i truda da se to prihvati.

Za roditelje je ova spoznaja šokantna. Osim što se moraju uhvatiti u koštac sa svojom homofobijom, takođe moraju razmisliti o svim onim idealima koje su gajili prema svom detetu.

Stručnjaci kažu da je vrlo verovatno kako majke, s obzirom da su one te koje su emocionalno povezanije s detetom, mogu pre posumnjati u tu mogućnost, ali svejedno im je šok kada se njihove sumnje obistine.

Roditelji svoju decu vide kao još bolju verziju sebe samih, a ovakva spoznaja tera ih da razmišljaju o porodičnim odnosima.

Iako je u današnje vreme homofobija manje izražena nego pre 20 godina, društvo ima različite stavove prema tome, a uglavnom je to neprihvaćanje.

Roditeljima je potrebno vreme za tugovanje u kojem će prihvatiti da sve ono što su priželjkivali za svoje dete, kao što su brak i deca, sada kreće drugačijim smerom.

Coming out je dugačak proces za dete i roditelje, u kojem i jednima i drugima treba vremena da kroz to zajedno prođu i porade na prihvaćanju.

Nije neobično da roditelji osete i svojevrstan sram i da strahuju što će prijatelji, rodbina i kolege reći i kako će na to gledati.

Mnogi roditelji započnu i s razmatranjem samih sebe, svog braka, vaspitanja, a univerzalno je pitanje: "Gde smo pogrešili?"

Odgovor je najverojatnije – nigde.

Roditelji svom detetu žele sve najbolje, a s ovom spoznajom krenu brige, jer su svesni da homoseksualnost nosi i posledice, kao što su neprihvaćanje od većine i usamljenost.

Istina je zapravo drugačija, jer ima dosta sretnih gej parova. A činjenica je i da heteroseksualni brakovi imaju 50 posto šanse da će biti sretni, što znači da heteroseksualnost nije garancija za uspeh u ljubavnom životu.

Zbog toga što roditelji nisu dovoljno informisani i žive u zabludi, često brzaju sa zaključcima, kao što su da je samo pitanje vremena kada će se njihovo dete zaraziti AIDS-om.

Upravo zbog takvih i sličnih zabluda, stručnjaci su napisali i 10 saveta za roditelje homoseksualne dece:

● Zapamtite da je vaše dete i dalje vaše dete koje volite.

● Dete nije izabralo da bude gej.

● Dajte sebi vremena da se pomirite s činjenicom, ako treba dajte sebi vremena i za tugovanje.

● Budite iskreni o tome šta zaista osećate kada razgovarate s detetom, jer ćete time dati priliku i svom detetu da učini isto. Ako ste zabrinuti, to je zato jer za svoje dete želite sve najbolje. Manje ćete se brinuti ako se bolje informišete.

● Cenite individualnost svog deteta i njegovo pravo na izbor.

● Zapamtite da više od svega želite da vaše dete bude sretno, a ne da vodi izolovan život u kojem vi nećete učestvovati.

● Budite počašćeni što vam dete veruje i odlučilo vam je da kaže istinu, jer to znači da želi da ostanete deo njegovog života.

● Vaše dete ne radi to da bi vas odbilo od sebe.

● Drugi ljudi uglavnom imaju manje predrasuda nego što vi očekujete. Statistički gledano, verojatno je da i oni imaju iskustva s tim, ako ne sa svojom decom onda s rodbinom ili prijateljima.

Iako je u većini slučajeva bolje biti iskren, stručnjaci tvrde da nije uvek mudro reći roditeljima, pogotovo onda ako su dosta konzervativni, nasilni ili prestrogi. Može se dogoditi da tada roditelji izbace svoje dete iz kuće. U takvim situacijama bolje je prećutati.

Činjenica je su ovakve situacije teške i bolne za roditelje i za decu. Danas postoje razne grupe za podršku i savetovanje koje mogu pomoći ljudima da lakše prebrode ovakve trenutke.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice