Alge, čistači organizmaAlge, koje ženama na dalekom istoku već par hiljada godina služe za održavanje lepote i mladosti kože, kod nas tek postaju poznate. Naime, retko ko zna koliko dobrog alge kriju u svojim nežnim listovima. One ne samo da u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala i joda, već i alginate, karagene i agar. Alginati vezuju slobodne radikale i radioaktivne čestice u telu, kao što su stroncijum 90 i radioaktivni jod 131.

Stroncijum 90 je vecim delom bio osloboden u katastrofi u Cernobilu, kao i u vecim i manjim nesrecama u atomskim elektranama. Najviše je odgovoran za karcinome, pogotovo rak kostiju i za leukemiju. Radioaktivni jod 131 je takode sloboden u Cernobilskoj katastrofi a nije iskljuceno da je bacen i za vreme bombardovanja 1999. godine.

Kako kod nas mnogi ljudi unose nedovoljne kolicine joda, jer ga nema dovoljno u tlu i vodi, a jodirana so ne pokriva ni deseti deo dnevnih potrba, radioaktivni jod 131 se, umesto joda, deponuje u štitastoj žlezdi i odatle deluje na telo. Ova visoko otrovna i karcinogena materija (vec roku od 8 dana) najvecu opasnost predstavlja za trudnice i nerodenu decu, jer izaziva degeneraciju fetusa i može da izazove rak dojke, uterusa, debelog creva i karlicne kosti kod žena.

Kod muškaraca izaziva karcinom prostate, creva i pluca. Jod iz algi može da zameni radioaktivni jod 131 iz štitne žlezde i izbaci stroncijum 90 iz tela, da ih ucini bezopasnim i transpotruje, preko stolice, iz organizma. Ako postoji perfektno povrce, onda su to alge.

Ako se jedu svakodnevno, dovode nivo holesterina u normalu i jacaju imuni sistem. Nikada se nije jelo više i nikada nije bilo više deficita. Uzmite za primer samo gotovu smesu za hleb (recimo za obolele od dijabetesa) i ako se na pakovanju nalazi lista sastojaka, pogledajte šta je sve tu spakovano. Pocevši od brašna lošeg kvaliteta, preko brojnih sredstava za narastanje i boju i lepu koricu, pa do 48 nepoznatih dodataka, koji ko zna za šta služe...

Kad se uporede alge i drugo povrce lako dolazimo do pobednika, kad je hranljivost u pitanju. 

- One sadrže 10 do 20 puta više minerala nego povrce koje raste na zemlji. 

- U hidžiki algama ima 14 puta više kalcijuma nego u mleku i 10 puta više gvožda
   nego u spanacu 

- Wakame jacaju nerve i pomažu absorpciji kalcijuma. Takode sadrže 75 puta više 
  magnezijuma i 13 puta više gvožda nego mlada boranija. 

- U algama ima do 14 puta više vitamina B12 nego u mesu, što veoma dobro dode 
  egetarijancima i deci. 

Pored toga ima puno :

- joda 
- beta karotena
- A vitamina 
- vitamina C 
- svih vitamina iz B grupe
- bakra 
- mangana 
- bioflavonida 
- fosfata 
- kalijuma 
- selena 
- cinka 

Odnos vitamina i minerala je optimalan, tako da je iskorišcenost hranljivih 
materija oko 90%, što nam je skoro nezamislivo, kako zbog stanja naših 
organizama, tako i zbog denaturisanih namirnica koje unosimo. 

Izvor: www.healthy-cooking.org
 
portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice