8 najboljih čajevaPosle svih prazničnih preterivanja čaj je sigurno dobro rešenje. Topao, ledeni, biljni, uz dodatak arome, šećera, meda, mleka ili bez dodataka. Dobar je za kosti, grlo, zube, srce, krvne sudove. Čaj je danas, nakon vode, drugo piće po konzumaciji u svetu.

Prema legendi, davne 2737. godine pre nove ere, kineski car Shen Nung prokuvao je vodu za piće iznad vatre verujući da su oni koji piju prokuvanu vodu zdraviji. Nekoliko listića biljke kamelija sinensis (Camellia sinensis) mu je tom prilikom slučajno uletelo u lončić. Car je popio mešavinu i opisao je kao napitak koji daje "snagu telu, zadovoljstvo umu i svrhu cilju".
Postoje tri vrste čaja: crni, zeleni i olong, a sve nastaju od iste biljke Camellia sinensis. Metod obrade listova odredjuje vrstu čaja.
Tradicionalni metod proizvodnje crnog čaja počinje sušenjem listova. Ubrani listovi slažu se na police gde se uklanja suvišna vlaga. Potom se uvijaju specijalnim mašinama prilikom čega se otpuštaju enzimi i sokovi iz lišća koji su zaslužni za specifičnu aromu i ukus čaja. Listovi se potom fermentišu u posebnoj prostoriji pri kontrolisanoj temperaturi i vlazi i na kraju suše u pećima.
Pri proizvodnji zelenog čaja ne sprovodi se fermentacija dok je pri proizvodnji olong čaja proces fermentacije samo delimičan.
Mirisni i začinjeni čajevi dobijaju se iz crnog čaja. Mirisnima je dodata samo aroma, dok su začinjeni obogaceni komadićima voća, začinom, na primer korom pomorandže, ili ljuskom oraha, cimetom, pa se dodatak može i videti i namirisati.
Ledeni čaj je počeo da se proizvodi 1904. godine u Luizijani. Prema zapisima, radnici koji su radili u proizvodnji čaja na vrlo visokim temperaturama potražili su osveženje u svom proizvodu. Umesto da su ga pili toplog, prelivali su ga preko kocki leda i tako slučajno dali ideju za proizvodnju leti vrlo popularnog osvežavajućeg napitka. Iste godine počela je i proizvodnja čaja u filter-kesicama.
Prvi dokument o čaju datira iz 350. godine pre nove ere, a potiče od kineskog naučnika Kuo P'o koji čaj opisuje kao medicinski napitak koji se priprema "kuvanjem listova".
U medicinskoj literaturi iz sedmog veka čaj se opisuje kao napitak koji ublažava žedj, smanjuje želju za snom i "zadovoljava i uveseljava srce". Takodje mu se pripisuje delovanje na smanjenje rasta tumora, osećaja zbunjenosti, ublažavanje tegoba sa bešikom, upale pluća i smanjenje temperature.
U knjizi "Klasici čaja", koju je u devetom veku napisao kineski naučnik Lu Yu nalaze se i recepti i preporuke za korišćenje čaja. Tako se na primer za decu koja su "uplašena i nespretna bez razloga" preporučuje čaj sa korenjem belog luka.
Iako ove tvrdnje nemaju veću naučnu potvrdu, nedavne studije koje su se bavile proučavanjem čaja i njegovog delovanja na zdravlje ljudi predočile su dokaze da polifenoli - fitohemikalije u čaju, koje imaju izrazito antioksidativno delovanje - mogu imati važnu ulogu u zaštiti od odredjenih bolesti i stanja.
S obzirom na različite uslove proizvodnje, crni i zeleni čaj imaju i različit hemijski sastav, ali obe vrste sadrže polifenole, a laboratorijskim ispitivanjima je dokazano njihovo blagotvorno delovanje na zdravlje.
Polifenoli iz čaja proučavaju se i kao potencijalno sredstvo za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da čaj utiče na smanjenje procesa oksidacije LDL ("lošeg") holesterola, koji začepljuje krvne sudove.

Kako da koristite biljke za caj?
Kada se preliju vrelom vodom, iz mnogih biljaka se oslobađaju lekovite materije. Odaberite pravi čaj i ublažite tegobe. Sve čajeve o kojima pišemo možete da nađete u našim apotekama, po protupačnim cenama. Najskuplji je čaj od rastavića za koji treba da izdvojite 94 dinara za 100 grama.

Rastavić ublažava upalu bešike Kako deluje: Najvažnije supstance u ovom čaju su flavonoidi i minerali, a naročito silikatna kiselina i soli kalijuma. Ova kombinacija suzbija bakterije i podstiče stvaranje urina tako da se bešika i mokraćni putovi ispiraju. Priprema: Prelijte jednu kašiku čaja jednom šoljom vode, kuvajte pet minuta i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte tri šolje čaja dnevno, a posle svake po jednu čašu vode.

Valerijana za miran san Kako deluje: Eterično ulje iz korena valerijane sadrži takozvane seskviterpene i pentansku kiselinu, koje imaju umirujuće dejstvo. Priprema: Dve kašičice sitno seckanog korena valerijane prelijte jednom šoljom hladne vode i ostavite da odstoji najmanje 12 sati. Nakon toga procedite i malo zagrejte. Popijte jednu šolju pre odlaska na spavanje. Ako patite od hronične nesanice, pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

Kopriva podstiče izbacivanje štetnih materija Kako deluje: Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalno dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma. Priprema: Jedan do dva osušena lista prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Pijte tri šolje ovog čaja, kao i jednu čaše vode dnevno.

Komorač umiruje želudac i creva Kako deluje: Seme komorača sadrži eterično ulje, flavonoide i sterole, koji ublažavaju grčeve i sprečavaju upale. Anetol reguliše peristaltiku creva. Priprema: Istucajte jednu kašičicu semena komorača i prelijte jednom šoljom vrele vode. Poklopite i posle deset minuta procedite. Ukoliko imate problema s varenjem, pijte četiri puta dnevno jednu do dve šolje ovog čaja.

Kantarion je dobar za živce Kako deluje: Osim flavonoida, tanina i eteričnog ulja, ova biljka sadrži hipericin, koji blagotvorno deluje na nerve. Kombinacija pomenutih supstanci sprečava lučenje hormona stresa kortizola i podstiče proizvodnju umirujućeg melatonina. Čaj od kantariona se preporučuje u stresnim situacijama jer deluje umirujuće i popravlja raspoloženje. Priprema: Dve kašičice čaja prelijte jednom šoljom vrele vode, poklopite i procedite nakon deset minuta. Zasladite sa pola kašičice meda.

Imela poboljšava cirkulaciju Kako deluje: Glavne aktivne materije u ovoj biljci su viskotoksini, glikoproteini, polisaharidi i flavonoidi. Stručnjaci za prirodnu medicinu preporučuju čaj od imele protiv zakrečenja krvnih sudova. Priprema: Dve vrhom pune kašičice čaja prelijte sa 1/4 litra hladne vode i ostavite da stoji 12 sati. Zatim procedite, a kada budete hteli da pijete čaj, malo ga zagrejte. Popijte jednu do dve šolje čaja dnevno.

Žalfija ublažava znojenje Kako deluje: Kombinacija eteričnih ulja, tujona, tanina, gorkih materija i flavonoida reguliše aktivnost znojnih žlezda, a rezultati su vidljivi nakon dve-tri nedelje. Priprema: Prelijte dve do tri kašičice žalfije jednom šoljom ključale vode, poklopite i procedite nakon deset minuta. Važno: Sačekajte da se čaj ohladi pre nego što ga popijete, a dnevna doza su dve-tri šolje. Ako patite od znojenja tokom noći, poslednju šolju popijte jedan do dva sata pre odlaska na spavanje.

Brezova kora ublažava bolove Kako deluje: Najvažnija supstance u brezovoj kori je salicin, koji se u jetri pretvara u salicilnu kiselinu. Ona ublažava upale, snižava temperaturu i ublažava glavobolju i reumatske bolove. Priprema: Prelijte jednu kašičicu seckane brezove kore šoljom ključale vode i poklopite. Posle 20 minuta procedite. Kod akutnih bolova, treba da pijete pet do devet šolja čaja dnevno. Važno: Ako ste astmatičar, posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete da pijete ovaj čaj, pošto se ponekad dešava da se pod dejstvom salicilne kiseline tegobe pogoršaju.
portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice