Što trebate znati o 'vjetru' i 'vodi'

U Aziji se uz pomoć feng shuija određuju mjesta grobova, poljoprivrednih nasada, mjesto i izgled građevina te njihovo uređenje. To je tradicionalistički pristup, kineska umjetnost manipulacije energijom okruženja u svrhu unaprijeđenja zdravlja, sreće i bogatstva.

Premda je feng shui već stoljećima uvriježen u Aziji, tek se od povratka američkog predsjednika Richarda Nixona s puta u Kinu 1972. proširio i na zapadne zemlje i postao svojevrsna industrija.

Neki arhitekti pomoću njega projektiraju nebodere, urede i kuće. Žene u skladu s njim uređuju svoj dom. Deseci knjiga i web-stranica na internetu govore o njemu i njegovoj primjeni.

Zbog čega je on sve popularniji? Prema riječima jednog zagovornika feng shuija, on može 'osigurati bolji život, zdravlje, sretniji brak, bolje poslovne odnose, veće bogatstvo i unutarnji mir'. Privlačno, zar ne, no što je zapravo feng shui?

O čemu se radi?

Kineske riječi feng shui doslovno znače 'vjetar i voda'. Korijeni feng shuija sežu tisuće godina unazad, u vrijeme kad su se razvile mnoge orijentalne filozofije. Među njima je bilo i vjerovanje u ravnotežu yina i yanga (tame i svjetla, hladnog i toplog, negativnog i pozitivnog). Teorija o yinu i yangu povezana je s pojmom ch'i, koji doslovno znači 'zrak' odnosno 'dah'.

Feng shui koristi osnovne životne energije, za postizanje ravnoteže u ljudskom životu. Tu energiju, koja prožima sve i svakoga na svijetu, zovemo Qi (Ki ili Kua, Gua).

Također, ta energija može imati pozitivna ili negativna obilježja, ali i kretanje kroz određene faze, koje Kinezi zovu elementima. Tako dolazimo do podjele na elemente, kojih ima pet i to: zemlja, drvo, metal, voda i vatra.

Feng shui nas uči da život živimo u skladu s prirodom i njenim principima, koristeći energiju zemlje u svoju korist. Oni koji se trude živjeti u takvom skladu, vjeruju da je feng shui prisutan u svakom djelu življenja. Emotivnom, psihološkom, fizičkom. Ljubav, seks, posao, prijateljstvo, obitelj, dom... u svim odnosima i poljima može se primjeniti feng shui.

Mnogo je raznih načina za pozicioniranje namještaja, a boje i dizajn mogu utjecati na čovjekovo raspoloženje i psihičko stanje.

Tamne boje mogu biti opuštajuće ili pak depresivne, svijetle boje mogu biti neugodne, jarke boje mogu ubrzavati metabolizam čineći ljude pritom svadljivijima.

1 – bijela, povezana s elementom vode, povoljna je u periodu 8 (koji traje do 2024. godine), te unaprijeđuje bogatstvo, slavu i sreću.

2 – crna, povezana s elementom zemlje, nepovoljna u periodu 8. Donosi sklonost ka bolesti, naročito pobačajima, probavnim problemima i samoći.

3 – zelena, povezana s elementom drva, manje-više neutralna u periodu 8.

4 – zelena, povezana s elementom drva, pomalo negativna u periodu 8, potiče izvanbračne afere i razvode.

5 – žuta, povezana s elementom zemlje, najlošija zvijezda od svih u periodu 8. Donosi katastrofe, teške bolesti i sudske tužbe.

6 – bijela, povezana s elementom metala, manje-više neutralna u periodu 8.

7 – crvena, povezana s elementom metala, nepovoljna u periodu 8. Stvara probleme, pljačke, svađe, vatru, ozljede i izolaciju (čak i zatvor).

8 – bijela, povezana s elementom zemlje, najpovoljnija u periodu 8. Donosi sreću, bogatstvo i slavu.

9 – ljubičasta, povezana s elementom vatre, uglavnom povoljna u periodu 8. Može stvoriti probleme u kontaktu sa zvijezdama 2 i 5.

Zagovornici feng shuija vjeruju da kroz zemlju prolaze 'žile' kojima teče snažna energija. Njihov je cilj otkriti na kojim su mjestima razni oblici energija, odnosno ch'ia, zemlje i neba izjednačeni. Ta ravnoteža postiže se prilagođavanjem određenog komada zemlje ili unošenjem promjena u građevini na nekom zemljištu. Vjeruje se da će postizanje ravnoteže na taj način donijeti sreću onima koji tu rade ili žive.

U zapadnim su zemljama oni koji se bave feng shuijem pokušali tome dati znanstveni prizvuk, pojedinci su zato pribjegli korištenju kompjutora pomoću kojih analiziraju razne geografske terene. Pa ipak većina knjižnica knjige o feng shuiju svrstava u dio za astrologiju i proricanje budućnosti.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice
Share