Feng shui - odnos boja i geografskog pravca

Vatra - odgovara jugu

Pa u obzir dolaze sve nijanse crvene, žute i narandžaste. To su yang jasne, snažne nijanse boje. Loše su za kombinaciju sa belom bojom, a u kombinaciji sa zelenom su produktivne, drvo stvara vatru, zato nemojte da zaboravite da "ložite" vatru juga. Preporučljivo ih je koristiti pre u detaljima koje unosite, nego da ceo zid omalate, mada ako je u povoljnom odnosu sa vašim elementom može izazvati snažan preokret. Uvek budite pažljivi da velika želja ne oduzme razum i osećaj za meru. Plamena stihija kad zahvati ne štedi nikoga.

Voda - odgovara severu

Odgovaraju mu sve nijanse plave i crne. To su naglašeno yin mirna, nežna nijansa boje. Vodene nijanse su nepovoljne u kombinaciji sa crvenom bojom, jer voda gasi vatru, pa je treba izbegavati. Ponekada nije na odmet se odvažiti pa uneti i ovaj contrast ključala voda stvara čarobnu izmaglicu koju ništa drugo ne proizvodi, setite se duge na nebu nakon kiše, ali opet sa merom, uvek imajte na umu princip feng šuija "manje - bolje", ili ako hoćete - sigurnije. Bujica vode nosi sve pred sobom, otuda je upotrebite pažljivo.

Drvo - odgovara istoku, jugoistoku

To podrazumeva sve nijanse zelene i smeđe boje. To su takođe yang boje koje donose rast, prosperitet. Odlične su u kombinaciji s crvenom, uvećavaju njen uticaj nebrojeno puta. Manje su prikladne za zemljane boje. No ako u ovaj sector uvedete vodu biće blagotvorna, jer voda hrani drvo, kao i u prirodi.

Metal - odgovara zapadu, severozapadu

Boje obuhvataju sve nijanse zlatne, srebrne i bele. To su boje sa vrlo moćnom yang energijom. Izuzetno se dobro slažu sa vodenim bojama, naročito ljubičasta kao vodena boja i srebrna. Njihova energija je gusta i teče ka unutra, pa ako je pravilno upotrebite može doneti porodici izuzetan uticaj i moć. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim. Ta kombinacija ubija rast i najbolje je izbegavati.

Zemlja - odgovara jugozapadu, centaru i severoistoku

Pripadaju joj sve nijanse oker, bež i smeđe boje. Zemljane boje su yin, pa stvaraju haos u kombinaciji s vodenim bojama, koje su također yin. Dvije vrste yin energije uzrokuju nevolje. Crnu boju, stoga, ne treba kombinovati sa zemljanim bojama. Uvek nastojte da bude ujednačeno zastupljen Yin (ženski princip) i Yang (muški princip). A kada vam je nužna podsticajna nota u određenom sektoru dajte blagu prevlast moćnoj, aktivnoj snazi Yanga.

Kombinacije boja

Povoljne kombinacije
zeleno / crveno - odlično za jug, dobro za istok i jugoistok tijekom zimskih mjeseci 
crveno / žuto - odlično za jugozapad i sjeveroistok 
žuto / metalno - odlično za zapad i sjeverozapad 
metalno / plavo - odlično za sjever 
plavo/ zeleno - odlično za istok i jugoistok 

Nepovoljne kombinacije
crveno / plavo ili crveno / crno - veoma loše za južni ugao 
crveno / metalno - vrlo loše za zapadni ili sjeverozapadni ugao 
zeleno / žuto - naročito štetno za jugozapad i sjeveroistok 
žuto / plavo - izuzetno loše za sjever 
zeleno / metalno - izuzetno loše za istok i jugoistok 

Kako privući novac

Polje novca se nalazi u oblasti na jugoistoku vašeg životnog prostora kao celine i kao delova. Ovaj pravac donosi rast, napredak i bogatstvo.
Ukoliko nedostaje, ravnotežu ćete povratiti tako što ćete zid obojiti u jasno zelenu boju ili postaviti veliku biljku. Možete i da okačite ogledalo tako da se biljka ogleda u njemu i stvara efekat bašte. Setite se da se biljke ne stavljaju u spavaću sobu. Da biste privukli stalni priliv novca u kuću, poželjno je da u jugoistočni sektor stavite vodene simbole, koji sugerišu prisustvo vodene energije. U dnevnoj sobi možete koristiti slike i fotografije na kojima su prikazani vodeni pejzaži. Takođe, možete osmisliti dekoraciju ovog polja uz pomoć tamno plave i crne boje. Smatra se da vodopadi prave milionere. Osim slika sa vodopadima, možete staviti akvarijum sa ribicama. Ali, poslužiće i posuda od keramike ili porculana u kojoj se nalazi samo voda. Mini fontane su, takođe, povoljno rešenje.
NIKADA NEMOJTE stavljati vodu u spavaću sobu. Možete izgubiti novac, možete imati probleme u ljubavnim odnosima. NIKADA NEMOJTE postavljati vodene aranžmane s desne strane vrata (desna strana kad gledate napolje). To donosi prevaru , najčešće muškarca. NIKADA NEMOJTE postavljati simbole vodene energije ispod stepeništa. Loše se odražava na finansijske prilike dece u porodici.
Osim ovih energetskih simbola možete koristiti i sledeće. Tri novčića različitih oblika sa otvorom u sredini a povezani crvenom trakom se smatraju veoma srećnim simbolom. Najbolje je da ih nosite u novčaniku. Mogu se kupiti u kineskim prodavnicama u Beogradu. Napravite svoj brod bogatstva. Kupite malu maketu broda i okačite nakit (može bižuterija). Ovakav brod se može postaviti pored ulaznih vrata tako da uplovljava u sobu. Tronoge drvene žabe sa novčićem u ustima su najčešći simbol i mogu se naći u Indijan šopovima koji su prisutni u svim našim gradovima. Postavlja se u jugistočni ugao, odnosno oblast. Možete ih koristiti za dekoraciju i u kući i u kancelariji.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice